Koós Ferenc emléknapok Szászrégenben 2018.

Koós Ferenc emléknapok Szászrégenben

Október 19-e és 21-e között – születésének 190. évfordulója alkalmából -. Koós Ferenc emléknapokra kerül sor  Szászrégenben.

Koós Ferenc 1828. október 18-án született Magyarrégenben. Nemzetőr, Kossuth-huszár, majd lelkipásztor. Bukaresteben dalárdát szervez, iskolát alapít, templomot épít. A bukaresti magyar kaszinó (művelődési ház) – a Hunnia – alapítója, majd a dévai tanítóképző tanára és igazgatója. Élete során cikkei, beszédei, levelei sokasága jelentek meg nyomtatásban különböző lapokban, évkönyvekben. 37 lapnak volt a munkatársa. Ujságírói munkásságának fontos részét teszik ki a  műfordításai román, francia és olasz műveket tolmácsolt.

A Koós Ferenc emléknapok programja: 

Október 19-én, péntek délután 6:00 órakor a Petru Maior  városi könyvtár előadótermében kerül sor a hivatalos megnyitóra.  Koós Ferenc élete és emlékei címen   dr. Nagy Éva, a bukaresti Koós Ferenc Kör részéről tart előadást, melyet rövidfilm vetítése követ. Csupán Eduárd tanár, képzőművész,  Koós Ferenc életútja című fényképkiállítást mutatja be.

Október 20-án  szombat délben 12:00 órakor, a magyarrégeni szülőházán,  Koós Ferenc emléktábla leleplezésén vehetnek részt az érdeklődők, melyet a  magyarrégeni 37-es számú Koós Ferenc  cserkészcsapat tevékenysége követ.

Délután 4:00 órai kezdettel a Radnótfáji Református Kistemplom előadótermében kerekasztal beszélgetés lesz a „Réges Régen”  helytörténeti vetélkedő győzteseivel. Moderrátor Nagy F. Attila tanár. A rendezvény a fényképkiállítás megtekintésével zárul.

A rendezvénysorozat következő helyszíne délután 6:00 órai kezdettel a DIO-Ház. Itt Székely Rozália tanárnő szervezésében filmvetítés és  diákelőadások lesznek.

Vasárnap, október 21-én délelőtt 10:00 órától a magyarrégeni református templomban Biró Sándor lelkipásztor ünnepi istentiszteletre várja a híveket. Demeter József református lekipásztor Koós Ferenc, A regáti magyarok apostola címen tart előadást. Ekkor kerül sor Koós Ferenc szobrának megkoszorúzására is.

A Koós Ferenc emléknapok szervezői a Humana Regun Egyesület, a Kemény János Művelődési Társaság, a Szászrégeni Rákóczi Szövetség, a Magyarrégeni Református Egyházközség, a DIO - Ház Egyesület, a Radnótfáji Református Egyházközség, és a Bukaresti Koós Ferenc Kör. Partner és támogató Szászrégen polgármesteri hivatala és a helyi tanács.

A szervezők mindenkit szerettettel várnak a háromnapos rendezvényre.

 

Fábián András Gy.